Petteri Lohivesi Laissez-faire

S**tanan tunarit

  • S**tanan tunarit

Saatanan tunarit kuvaa harvinaisen hyvin politiikkaa riippumatta aikakaudesta. Tässä on nyt yksi esimerkki lisää jo valmiiksi pitkään luetteloon.

Euroopan unioni päätti tiistaina 2.10 uusista säännöistä audiovisuaaliselle medialle Euroopan Unionin alueella. Yhdessä näistä säännöistä määritellään tilausvideopalveluilla (on demand), joita ovat mm. Netflix, HBO & Amazon Prime Video, minimikiintiö eurooppalaiselle sisällölle näissä palveluissa. Jatkossa vähintään 30% näiden palveluiden sisällöstä tulee olla eurooppalaista, joka on jo valmiiksi epämääräinen määritelmä. Lasketaanko eurooppalaiseksi vain EU:n jäsenvaltioiden sisältö, manner-Euroopassa sijaitsevat alueet ml. Istanbul ja Venäjän Uralin länsipuoliset osat tai määritelläänkö se jollain muulla määritelmällä.

Havainnollistetaan esimerkillä. Hongkongilainen yritys haluaa tuoda Eurooppaan on demand-palvelun, josta voi kattoa pelkkiä hongkongilaisia toimintaelokuvia. Tämä uusi sääntö estää tätä tulemasta markkinoille ilman, että se ostaa oikeuksia eurooppalaisesta sisällöstä. Toisin sanoen, se käytännössä kartellisoi järjestelmän. Samoin parlamentti "kehottaa(?)" palveluita investoimaan eurooppalaiseen audiovisuaaliseen tuotantoon, kohdennettuna maakohtaisesti verrannollisesti niin paljon kuin kyseinen palvelu ansaitsee niissä maissa. 

"Video-on-demand platforms are also asked to contribute to the development of European audiovisual productions, either by investing directly in content or by contributing to national funds. The level of contribution in each country should be proportional to their on-demand revenues in that country (member states where they are established or member states where they target the audience wholly or mostly)."

Sääntö vaikuttaa siltä, että Euroopassa pelätään amerikkalaista "kulttuurihegemoniaa" ja tällä halutaan paikata "veronmenetyksiä", jotka valuvat pääosin amerikkalaisten mediajättien taskuihin. Tämä systeemi vain on täysin väärin perustein tehty ja koittaa mennä siitä mistä aita on matalin. EU:lle olisi paljon luontaisempi tie harmonisoida digitaalisia sisämarkkinoita tekijänoikeuksien tai verotuksen muodossa kuin rakentaa muureja ja kiintiöitä. Tämä päätös vain heikentää markkinoille tuloa ja pakottaa monet toimijat oman liiketoimintamallinsa ulkopuolelle. HBO aloitti muunmuassa kansainvälisen kasvustrategian sen takia, että sen tuottamat sarjat olivat yliedustettuina piraattilatausten kärjessä. Nyt päätös pakottaa palvelun hankkimaan sisältöä palveluunsa, jota ne eivät haluaisi. Sääntö on henkisesti impivaaralaisen protektionismin serkku, tosin hauskan ironisesti impivaaralaiset äänestivät tätä vastaan.

Tästä vaan tulee mieleen pahkasika, tosielämän sellainen. Saatanan tunarit. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitenkäs nyt niin on käynyt?
Eikö Unionissa ole oikeistolaisten enemmistö johon kokoomuslaisetkin kuuluvat?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikki kokoomuslaisetkaan eivät voi olla v-mäisiä sekoilijoita. Ei pidä kaikkia ryhmässään tuomita, vaikka kuinka epäilyttäviltä vaikuttaisivat ;)
Lobbaus toimii EU:ssa pelottavan hyvin. Monet eivät tiedä juuri mitään siitä minkä puolesta tai vastaan päättävät... kunhan ovat kuulleet että noin pitää nappia painaa.. ja mikäs painaessa noillakin palkoilla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sääntö on henkisesti impivaaralaisen protektionismin serkku, tosin hauskan ironisesti impivaaralaiset äänestivät tätä vastaan.
"

Ehkeivät kaikki heistä ole ihan impivaaralaisia.... Kyllä nuo EU:n typerät päätökset huolestuttavat monenlaisia ihmisiä - näköjään sinuakin, mistä toki pisteet.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

En ihmetellyt tässä äänestyksessä Halla-ahoa tai persuja yleensä, koska persuilla on maalaisjärkeä. Sanan-ja ilmaisunvapaus on pahemmassa jamassa kuin 70-luvulla. Vihreät (Heidi) yllätti positiivisesti tässä, mutta ei enää tiedustelulain kiirehtimisessä. Kokoomus on muutenkin mamsellipuolue ja Kepu pettää aina.

Suomen mepit äänestivät näin:

Puolesta:

Anneli Jäätteenmäki (kesk)

Elsi Katainen (kesk)

Miapetra Kumpula-Natri (sd)

Merja Kyllönen (vas)

Petri Sarvamaa (kok)

Mirja Vehkaperä (kesk)

Henna Virkkunen (kok)

Vastaan:

Jussi Halla-aho (ps)

Heidi Hautala (vihr)

Liisa Jaakonsaari (sd)

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

Nils Torvalds (r)

Poissa:

Sirpa Pietikäinen (kok)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
En ihmetellyt tässä äänestyksessä Halla-ahoa tai persuja yleensä, koska persuilla on maalaisjärkeä. Sanan-ja ilmaisunvapaus on pahemmassa jamassa kuin 70-luvulla.
"

Nii-in. On täysin älytöntä että persuista on tullut sananvapauden kannalta paras puolue Suomessa. Miten hitossa muut puolueet tuohon päästivät tilanteen on täysi arvoitus... Vielä paljon pahempaa on mikäli sama meno jatkuu, ja miksei jatkuisi.... S@@t@nan tunarit todellakin...

Toimituksen poiminnat